Bakning mandelmassa, semlor

Goda semlor!

God kväll på er!
 
Då var det fredag i morgon, bästa dagen på veckan...
 
Man blir så rastlös när man ligger sjuk.Det kliar i fingrarna att laga mat och baka. Men jag får bjuda på ett recept som jag gjorde i helgen i stället på semlor. Alltså detta recept på bullar var hur bra som helst. Dom blev luftiga och fina. Jag gjorde även mandelsmassa själv. Enkelt och smidigt, och så mycket godare än den man köper.
 
 
Recept ca 15 st Jag gjorde 15 st, men dom blev lite stora, så hellre fler och mindre.
 
100 gr smör
50 gr jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 ägg
ca 12-13 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 uppvispat ägg
 
Värm mjölken till 37C. Smula ner jästen i bunken, och häll över mjölken så att jästen löses upp.
 
Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg, bakpulver och mjöl. Och till sist rumsvarmt smör. Kör i köksassitenten ca 5 min. Och låt den sen jäsa i 30 minuter.
 
Rulla bullarna och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Jäs 30 min till. Du kan välja att pensla bullarna med det uppvispade ägget antingen innan ugnen eller efter. Jag gjorde det efter.
 
Grädda i 10 min i 225C tills bullarna fått en gyllengul färg. Låt de sedan svalna., och under tiden gör du mandelmassan.
 
Mandelmassa till ca 6 semlor:
 
100 gr mandlar
100 gr florsocker
1 äggvita
 
Mixa mandlarna( med skal) till ett fint pulver. Tillsätt florsocker och mixa tills det är välblandat. Lägg i äggvitan och mixa till en krämig massa. Den klarar sig i kylskåp ca 1 vecka om du inte använder den direkt, eller om det blir över.
 
Sen är det bara att njuta.
 
 
 
 
Det är ju ett tag till Fettisdagen, men man kan ju tjuvstarta lite:)
 
Nej, nu är det Sveriges mästerkock, har ni fått någon favorit än?
 
Kram på er!