Mat #grilla, #laxspett, #örtparmesanpotatis

Laxspett med örtparmesan-potatis!

Hej hej!
 
Har ni semester eller jobbar ni fortfarande? I morgon är det fredag, och sen är det bara 1 vecka kvar till vår semester, jippi🙂. I år är faktisk första semestern där vi har 4 v ihop, så det skall bli extra mysigt♥
 
Idag grillade vi dessa underbart goda laxspett med färskpotatis i ugn med örter och parmesan. Oh my god vad gott det var, ni vet så där gott så att man bara slänger i sig maten och inte pratar med varandra? Så gott var det😉.
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Örtparmesan-potatis:
 
500 gr färskpotatis
2 dl riven parmesan
4 msk olivolja
2 msk ströbröd
2 msk honung
ca 2 msk färska örter, jag tog timjan, oregano och persilja.
 
Laxspett:
 
4 laxfiléer
2 msk olivolja
1/2 msk dijonsenap
2 msk finhackad persilja
2 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 citron
 
Gör så här:
 
1. Skrubba potatisen och koka dom tills dom är nästan färdiga. Häll av vattnet och lägg potatisen i en ugnsform. Blanda olivolja, honung och örterna, och häll över potatisen. Blanda runt, och strö sedan över ströbrödet och toppa med parmesanen.
2. Börja med marinaden till laxen. Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Häll sedan i olivolja, dijonsenap, persilja, citronsaften och kryddorna. Skär laxen i kuber ca 2,5x2,5 cm, skär citronerna i skivor.
Trä på lax och citronskivor om vartannat på två grillspett. Lägg på ett fat och pensla över marinaden på båda sidor.
 
 
3. Sätt in potatisen i ugnen 225 grader i ca 10 minuter. Potatisen skall bli krispiga och få fin färg.
Grilla laxspetten ca 5 minuter på varje sida. Så det blir lagom att börja grilla och sätta in potatisen i ugnen samtidigt.
 
Servera med tex. limeaioli🙂
Enkelt och såå gott. Potatisen var magisk, man känner både det lite söta i honungen och dijonsenapen och de olika örterna i varje tugga👌
 
Ha en skön kväll, kram♥