Mat #italien, #lasagne, #middagstips

Godaste lasagnen!

Men hej på er!
 
Halva veckan är gjorde redan, som det swishar fram. Jag har börjat att få ett riktigt sug efter semestern nu, men jag skall ju jobba tre veckor till efter midsommar😏. Längtar efter att ta dagen som den kommer, utan några större planer. Sen kanske man hittar på mycket ändå, men då är det spontant och inga måsten. Äta när man vill, sova när man vill. Ligga i hängmattan och lyssna på sommarpratarna, sippandes på en drink. Ja sämre kan man ju ha det helt klart🤗
 
När vi var i Italien i höstas så åt jag en hel del olika lasagne. Jag har testat mig fram, och hittat det jag tycker är det godaste receptet. Många lager, krämig och god och med smak av italien.
 
 
 
Ingredienser:
 
600 gr blandfärs
1 pkt lasagneplattor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad koriander
1 tsk paprikapulver
1 msk lökpulver
salt och peppar
 
Ostsås:
 
5-6  dl mjölk
ca 3 msk mjöl
3 msk smör
1 mozzarellaost ( halva i såsen och halva överst på lasagnen)
1 dl smakrik riven ost
1 tsk socker
salt och peppar
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg smör i en stekgryta, och fräs upp färsen. Strö över kryddorna och rör om. Häll i krossade tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärningen. Låt såsen puttra i ca 30 minter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor efter smak.
3.Under tiden köttfärssåsen puttrar gör du ostsåsen. Smält smöret i en kastrull. När smöret är smält pudrar du i mjölet och rör om med en visp. Häll i mjölken efterhand medan du vispar tills du fått rätt konstistens på såsen.
4. Riv i osten och halva mozzarellan, och smaka av med salt, peppar och socker.
5. Ta en ugnsform , smörja den eventuellt med smör. För att få den härligt krämig så skall man ha många tunna lager av plattor, köttfärssås och ostsås.
Börja med ett lager köttfärssås i botten, sen lasagneplattor, köttfärs igen och sen ostsås. Sen fortsätter du med plattor, köttfärs och ostsås, tills du nästan fyllt formen. Avsluta med ostsåsen, riv över resten av mozzarellan.
6. Sätt in i ugnen, lägg på folie de första 20 minuterna, ta sen av foliet så att den får fin färg. Den skall vara inne ca 45 minuter, men känn så att plattorna är mjuka.
 
Vi serverade lasagnen med en somrig sallad som svärdottern gjorde, men sallad, jordgubb, melon och tomater. Dekorera med en basilikakvist🙂
 
Denna lasagnen gjorde jag när barnen, mina föräldrar och syster var här, och det var en strykande åtgång på den kan jag säga😋
 
Ser ni på fotbolls-VM? Jag är väl måttligt intresserad av fotboll får jag väl erkänna, men mannen min desto mer. Men under tiden så kan jag sitta och skriva till er, och planera fler goda recept. Och just nu har jag bakning på gång, eller den står och svalnar rättare sagt. Vad det är för något gott får ni se imorgon♥
 
Kram kram!