Efterrätt #dessert, #efterrätt, #äppelrosor, #äpple

Äppelrosor med hemmagjord vaniljsås!

God kväll på er!
 
Idag vaknade vi till ett snötäckt Laholm, hade nog kommit nästan 10 cm snö inatt. Det såg ut som ett sagolandskap, otroligt vackert. Men som det är här i sydsverige, så töar det bort rätt fort.
 
Letar ni efter någon god dessert till helgen? Då behöver ni behöver inte leta längre. Dessa galet vackra och goda äppelrosorna måste ni prova, och egen vaniljsås till det, mums! 
 
 
Ingredienser för 4 st:
 
4 smördegsark
2 röda äpplen, gärna syrliga
2 msk aprikosmarmelad
kanel
saft av 1/2 citron
 
Gör så här:
 
1. Dela äpplena på hälften och ta bort kärnhuset. Skiva äppelhalvorna tunt och lägg i en skål.
2. Pressa saften ur citronen och häll över äppelskivorna, och kör i micron i 2 minuter.
3. Kavla ut smördegen till rektangulära ark. Bred på aprikosmarmelad och strö över lite kanel.
 
 
4. Lägg äppelskivorna i överkant av arket, med bågen uppåt omlott. Vik nederdelen av arket över äppelskivorna så att de sticker ut något, och rulla ihop till en ros och lägg i muffinformar. 
 
5. Grädda i 175 grader i ca 40 minuter.
 
 
 
 
Vaniljsås:
 
5 dl mjölk
1 vaniljstång
4 äggulor
0,75 dl socker
1/2 msk maizena
1 1/2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
1. Skär ett snitt i vaniljstången, och skrapa ur fröna och lägg det i en gryta tillsammans med mjölken.
2. Låt mjölken koka upp under omrörning. Ta bort från plattan, och ta bort vaniljstången. 
3 Dela äggulorna från vitan. Vispa ihop gulorna med socker och maizena i en gryta.
4. Häll den vamla mjölken äver äggvispet och rör hela tiden.
5.Sätt grytan på spisen och låt den koka upp under omrörning. När den börjar sjuda så dra grytan från spisen.
6. Häll genom en sil över i en ny bunke, och kyl såsen.
7. Vispa grädden, och när såsen kallnat så vänder du ner den i vaniljsåsen.
 
Klart, och bara att äta:)
 
I morgon är det fredag igen, och det sedvanliga drinktipset kommer så klart.
 
Kram kram!