Mat #cannelloni, #pasta, #ricotta, #spenat

Cannelloni med spenat och ricottafyllning!

Hej hej!
 
Har ni haft en fin lördag? Här har det gått i ett, hann med att måla lite innan frukost på mitt projekt. Snart börjar det bli färdigt, men det tar sån tid eftersom det skall torka vissa timmar i mellan målningarna. Och jag har gjort lite god mat som ni skall få ta del av sen så klart🙂. Mannen bär ved för fullt, och ikväll blir det faktiskt bio med goda vänner. Tårtgeneralen, har ni sett den? Det är ju inte så ofta vi är på bio, så hoppas den är bra...
 
Men igår så gjorde vi cannelloni här hemma med spenat och ricottafyllning, och till det en god tomatsallad som pricken över i:et som man säger.
Vi gjorde egen pastadeg, så det är ju lite jobb med det, men det är så gott med egen pasta. Går så klart lika bra med färska lasagneplattor.
 
 
 
Ingredienser för 4 portioner:
 
Färska lasagneplattor eller egen deg
1/2 gul lök
10 mindre champinjoner
400 gr fryst tinad spenat
2 vitlöksklyftor
50 gr riven parmesan
125 gr ricotta
salt och peppar
 
2 dl riven ost till topping
30 gr riven parmesan till topping
 
Bechamelsås:
 
2 msk smör
ca 2 msk vetemjöl
ca 3 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
salt, peppar och muskotnöt
 
Tomatsallad:
 
2 tomater
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta pressad
3 msk olivolja
2 tsk vitvinsvinäger
salt, peppar och färsk eller torkad basilika.
 
Gör så här:
 
Bechamelsåsen- smält smöret i en kastrull, när det är smält tillsätt mjölet och rör tills det inte är några klumpar. Häll i mjölken under omrörning, tills den tjocknar. Häll i grädde till önskad konsistens. den skall inte vara för rinning. Ställ åt sidan.
 
Fyllningen till cannelonnin- Fräs lök och vitlök till den börjar bli glansig. Lägg i de skivade champinjonerna, och fräs till de får lite färg. Krydda med salt och peppar. Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten och lägg i pannan, låt fräsa ihop några minuter. Lägg över i en bunke, tilsätt den rivna parmesanen och ricottan. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs, ricotta smakar inte så mycket.
 
Cannellonin- Sätt ugnen på 200 grader. Om du har fäska lasagneplattor, så koka upp vatten och fördoppa plattorna så att de blir mer följsamma och inte spricker.
Har du egen pastadeg, så kavla ut till önskad tjocklek(skall vara rätt tunna) och skär till rektangulära plattor. Lägg fyllning längs långsidan, och rulla ihop väl. Skär i "stubbar" ca 4 cm, och lägg i en ugnsfastform. Häll över bechamelsåsen, så att det täcker och rinner ner lite på sidorna av cannelonnisarna. Strö över ost och avsluta med parmesanosten. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter. Osten skall ha fått fin färg. Under tiden rostar du pinjenötter. 
 
Tomatsallad- Skiva tomat och lök och varva i en skål. Blanda ihop dressingen, smaka av med kryddorna och häll över tomaterna. Låt stå en stund innan servering.
 
Ta ut formen ur ugnen. Lägg upp önskat antal stubbar på tallriken. Riv över parmesan och toppa med pinjenötter och lite ruccola bredvid.
 
Pasta är aldrig fel, och något jag aldrig tröttnar på. Och det går att variera i det oändliga med olika sorters pasta och tillbehör.
 
Ha nu en superlördag så tittar jag in i morgon med lite tips inför Påsken😉
 
Kram kram!