Örtkryddat brytbröd!

Hej på er!
 
Hoppas er påsk varit bra?
Jag kan bara säga att jag njutit av varje sekund. Vädret har varit kanon, uppemot 20 grader.Mycket god mat, och träffat nära och kära♥
 
Jag har faktiskt medvetet tagit ett break från bloggen och sociala medier, för att just kunna varva ner. Men nu kunde jag inte hålla mig längre😊. Jag älskar ju att stå i köket och skapa, ta fram nya recept och prova mig fram. Det är bland det roligaste jag vet.
 
Detta brytbröd är så gott. Jag gjorde det nu till påsk, men passar alldeles utmärkt nu framöver om  ni skall ha tex. konformation, student eller vanlig fest, och har tänkt er plockmat eller buffé.
 
 
 
Ingredienser rund form 25cm i diameter.:
 
25 gr jäst
3 1/2 dl vatten
1 msk socker
1 1/2 tsk salt
Ca 2 msk valfria kryddor
Ca 9-10 dl vetemjöl
Valfria fröer till topping
Flingsalt
 
Gör så här:
 
1. Smula ner jästen i en bunke, lös upp den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, kryddor och mjölet efterhand för att få en smidig deg.. Jag använde både torkade och färska kryddor. Torkad timjan, franska örter, och färsk basilika som jag hackade ner.
2. Knåda degen i maskin i ca 8 minuter. Den skall vara smidig och elastiskt. Lägg degen i en oljad bunke och jäs under bakduk i 1 timme.
3. Lägg bakplåtspapper i botten av formen och mjöla den lätt. På så sätt kan du fösa runt bullarna för att få ett fint mönster. Dela degen i ca 17 bitar, gärna i olika storlekar. Rulla till bullar och doppa dem i olika fröer innan du lägger dom i formen. Jag hade pumpafrö, solroskärnor, sesamfrö och blå vallmofrö. Fördela nu bullarna till ett fint mönster med olika storlekar och fröer. Låt det vara lite mellanrum i mellan för dom jäser ihop sen.
 
 
4. Strö över lite flingsalt, och låt jäsa ytterligare 30 minuter, Sätt ugnen på 175 grader. Grädda sen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Sen är det bara att sätta fram på bordet, och bryta en bit, så gott!
 
Ha en fin kväll, kram♥
En kommentar publicerat i Bröd
Taggar: #brytbröd, #bröd, #örtbröd, buffé
#1 - - Sara:

Har du använt torrjäst eller vanlig? Ska vattnet vara 37 grader?
/Sara

Svar: Hej,Jag använde vanlig jäst, så 37 gradigt vatten:)
Ha en fin kväll!
Eva Wersch