Matlagning med goda vänner!

Hej där!
 
Igår hade vi ju goda vänner här och lagade mat ihop. Det är så härligt och roligt att göra maten tillsammans. Alla hjälps åt och det blev dessutom fantastiskt gott😘.
 
Vi började med en förrätt, där vi faktiskt gjorde två olika, för jag är nämligen allergisk mot skaldjur, så på min blev det halloumi istället.
 
 
 
 
 
Ingredienser 4 portioner:
 
4 st avocado i grova bitar
Saften av 1/2-1 lime
3 msk kallpressad olja med smak av citron, har ni inte denna, ta vanlig olivolja och öka limesaften
1 röd chili, urkärnad och finhackad
2 salladslökar, tunt skivade
ca 2 dl bladpersilja, eller koriander
2 tunt skivade vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
5 hg färska skalade räkor, och/eller 1 paket halloumi
 
Gör så här:
 
1. Blanda olja, limesaft, chili, salladslök och persilja med avocado. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer limesaft så att du får rätt smak.
2. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek hastigt räkorna med vitlöksskivorna och svartpeppar.
Gör samma sakt med halloumin. Lägg upp salladen på en tallrik och toppa med räkorna eller halloumi.
 
Till varmrätt hade vi torskrygg i ugn med duchessepotatis, sparris och vitvinssås.
 
 
 
Ingredienser:
 
4 st torskrygg
Smör
Salt och peppar
 
Vitvinssås:
 
0,5 gul lök
2 dl torrt vin
2 dl vatten
2 dl grädde
2 msk fiskfond
maizena
Smör
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
1. Lägg torksryggen i en ugnsform,salta och peppra. Klicka över smör och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter. Fisken är klar när den är 54 grader.
2. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en kastrull utan att få färg. Häll i vin,vatten och fond och låt koka ner till 2/3. 
3. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt grädden och låt såsen sjuda i ca 5 minuter.Smaka av med salt och peppar och red av med maizena.
 
Servera med duchessepotatis, och toppa med ärtskott.
 
Idag har jag varit på ympkurs, så roligt. Jag har definitivt inte gröna fingrar, men intresset har ökat de senaste åren. Tomatskörden förra året, denna rekordsommar, var fantastisk. Vi plockade in hur mycket tomater som helst. Och det har gett blodad tand😊. Jag tänkte prova fler sorter i år. 
Vi har inte haft något fruktträd innan i trädgården, men i höstas satte vi ett äppelträd. Och det skall utökas i år med det jag ympade idag. Det blev ett Aroma-träd. Ett bra äpple till mat och bakning, men är även bra till must.
Ja, nu tar det väl några år innan det blir frukt, men sen så😃
 
 
 
Ha nu en fin kväll, kram♥
 
0 kommentarer publicerat i Mat
Taggar: #avocado, #sparris, #stektaräkor, #torskrygg, #vitvinssås