Indisk linsgryta med blomkål och raita!

Hejsan,
 
Ibland önskar man att ni kunde känna dofterna som sprids i köket. Denna linsgryta med blomkål är full av smaker som kanlel, spiskummin, kardemumma och curry. Och det är bara några av kryddorna😊
Magiskt god med andra ord.
 
 
 
Ingredienser:
 
150 gr röda linser
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk ingefärspulver
1 msk garamasalapulver
1 msk curry
2 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 msk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 krm chiliflakes
2 msk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
ca 5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk ljus japansk soja
Juise från 1/2 lime
Koriander eller persilja
Rapsolja till stekning
Salt och peppar
 
Raita:
 
2,5 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mynta
1 msk honung
1 klyfta vitlök
ca 10 cm gurka
Salt och peppar
 
Gör så här:
1. Skala och hacka löken. Fräs den i rapsolja i en stekpanna, gärna gjutjärn. Löken skall få bra färg. Skala och riv vitlöken. Tillsätt vitlöken, alla torra kryddor och tomatpuré. Späd med några matskedar vatten och låt allt steka på i några minuter.
2. Häll i kokosmjölken, krossade tomater, soja och buljongtärningen, och låt det puttra i ca 20 minuter. Smaka av om det behövs med kryddor, det är ju väldigt individuellt med smaker.
3. Skölj blomkålen och dela i buketter. Skölj linserna i ett durkslag. Lägg blomkålen och linserna i pannan, tillsätt ca 2 dl vatten för att späda såsen. Puttra i ytterligare 20 minuter. Rör då och då så att det inte bränns, och späd med vatten om den blir för tjock, vätskan kokar ju bort under tiden.
4. Gör raitan. Riv gurkan grovt. Lägg yoghurten i en skål. Pressa vätskan ur gurkan och lägg i skålen. Hacka myntan, lägg i skålen tillsammans med pressad vitlök och honung. Smaka av med salt och peppar
5. Till sist, häll i limejuice och hackad koriander eller persilja i linsgrytan och servera med raitan och ris.
 
Smaklig måltid♥
Visa fler inlägg