Enkla brödet!

Hej där!
 
Nu var det ett tag sen sist minsann. Jag har legat sjuk i 3 veckor, och började jobba först i går igen.
Om det var covid-19 vet jag inte, men otäckt var det. Hade typ alla symptom förutom feber. Värst var den brännande/svidande känslan i luftrören så fort jag tog ett andetag, och lite tryck över bröstet. Men nu är jag på benen igen🙂.
 
Idag tänkte jag tipsa om detta enkla brödet, som blev perfekt enligt mig. Och mannen min höll med. Det blir en hård och seg skorpa och ett mjukt luftigt inre. Det tar lite tid, men å andra sidan sköter det sig själv under större delen.
För mig behöver brödet inte vara så perfekt format, tycker det bli vackert ändå när man formar till det lite slarvigt.
 
 
 
 
Ingredienser 1 bröd:
 
10 gram jäst
350 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl
10 gram salt
 
Gör så här:
 
1. Blanda alla ingredienserna i degblandaren och kör den på medelhastighet i 10 minuter.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme. Degen är lös, men det skall den vara.
3. Skrapa ut degen på en bakhandduk som är rejält mjölad. Dra ut degen till en fyrkant, och vik in degens kanter mot mitten så att dom överlappar varandra, och så att den bildar en limpa.
4. Vänd limpan så att skarven hamnar neråt, och vik över handduken och låt den jäsa ytterligare 1 timme.
5. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Lägg över brödet på en plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt.
6. Sänk värmen till 230 grader och sätt in brödet i ugnen, Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen eller lägg in några isbitar och stäng luckan. Grädda i ca 30-35 minuter. Brödet skall få rejält med färg. Låt det sen svalna på galler.
 
Handen på hjärtat, det finns inte mycket som slår nybakat bröd medans det är varmt med smör på😍.
 
Håller superbra i 3 dagar. Jag brukar skära brödet i mitten, sen lägger jag snittytorna neråt på en skärbräda. bästa sättet att förvara det på.
 
Det går bra att byta ut delar av mjölet till tex rågsikt istället.
 
Ha en fin kväll, och sköt om er♥
0 kommentarer publicerat i Bröd
Taggar: #bakning, #bröd, #brödbak, #enklabrödet