Schackrutor!

Hej hej!
 
Ibland är det gott med en gammal hederlig småkaka. Det äts inte så ofta längre. En riktig klassiker är ju schackrutor. Lite pyssel att göra dom, men å andra sidan behöver dom ju inte vara perfekta heller😊.
 
 
 
Degen är en klassisk mördeg, som sen delas i två delar och smaksätts.
 
Ingredienser:
 
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker till den ljusa degen
2 msk kakao till den mörka degen
 
Gör så här;
 
1. Kör ihop smör och socker, smidigast i en matberedare, men går med en elvisp också. Tillsätt mjölet lite i taget, till en smidig deg. 
2. Dela degen i två delar. Jag brukar väga på en våg så att man får lika mycket i varje del. Blanda i vaniljsockret i en ena degen, och kakaon i den andra.
3. Dela sedan båda degarna i två delar, så att du får två ljusa och två mörka delar. Rulla ut dom till längder, försök att få samma tjocklek på längderna. Tryck till dom mot bordet så att du får platta kanter. Lägg dom tätt ihop, en mörk ocn en ljus därnere och tvärtom ovanpå så att du får ett schackmönster. Forma längden så att du får den fyrkantig.
4. Lägg den att vila i kylskåp i 1-2 timmar.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Skär längden i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
Och ni vet, är dom små får man ta två😋
 
Kram på er♥