Påskbröd!

Hejsan!
 
Då var helgen slut igen. Jag har inte varit så aktiv senste tiden här. Ibland kommer livet i mellan och tiden räcker inte till riktigt.
 
Påsken närmar sig ju med stormsteg. Jag för min del längtar efter några dagar extra ledighet, men så klart är det roligt att träffa nära och kära♥
 
Detta påskbrödet pryder sin plats på vilket bord som helst. Det är enkelt att göra, och bara att sätta fram på bordet, var och en bryter en bit, och så får man ett ägg på köpet🙂
 
 
 
Ingredienser:
 
50 gr jäst
4 dl mjölk
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl rågsikt
ca 8-9 dl vetemjöl
Okokta ägg ca 7 st
1 ägg till pensling
Sesamfrö
 
Gör så här:
 
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen med lite av mjölken. Häll på resten av mjölken, salt olivolja, rågsikt och vetemjöl. Häll i mjölet lite i taget till en smidig deg som släpper kanten. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
2. Ta upp degen och dela i två delar. Kavla ut den ena delen till en rundplatta, ca 35 cm i diameter. Lägg på bakplåtpapper på en plåt. Placera ut äggen på lagom avstånd. Dela den andra delen i lika många delar som du har ägg, Rulla varje del till en lång längd. Vik dubbel och sno den några varv och lägg sen runt ett ägg. Gör likadant med alla delar. Jäs i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Vispa upp ett ägg och pensla brödet och strö sedan på sesamfrö. Grädda i ca 25 minter. Håll lite koll, skjut in en plåt över brödet om det börjar bli bränt mot slutet.
 
Ha det så bra, kram♥
0 kommentarer publicerat i Bakning
Taggar: #påsk, #påskbröd, #påskinspiration