Surdegsbröd med äpple!

Hejsan!
 
Vilken härlig helg, och vilket väder vi haft. Helt underbart och välbehövligt😊.
Vi har pysslat hemma, varit i trädgården, ätit gott och bara njutit.
 
Idag bakade jag detta brödet, ett surdegsbröd med äpple i. Blev riktigt gott och knaprigt.
 
 
 
Ingredienser:
 
30 gr jäst
6 dl ljummet vatten
2 1/2 msk salt
3 msk honung
3/4 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
5-6 dl vetemjöl special
2 stora äpplen
 
Gör så här:
 
1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av vattnen. Rör tills jästen lösts och tillsätt sedan resten av vattnet. Tillsätt även salt, honung och surdegen.
2. Häll sedan i rågsikt, rågmjöl och vetemjöl lite i taget. Kör på medelhastighet i ca 10 minuter. Degen skall vara elastiskt och släppa kanten på bunken. 
3. Skala och kärna ur äpplena, och tärna dom i 1 cm stora bitar. Arbeta in äpplena i degen för hand. Strö över lite vetemjöl. Lägg på en bakhandduk och låt jäsa i 1 1/2 timme.
4. Knåda degen lite lätt och baka ut till 2 runda bröd. Låt dom vila i 10 minuter. Platta sedan bröden lite lätt, och vik ihop den till en limpa. Rulla ändarna på brödet så att dom blir lite spetsiga. Lägg brödet på en mjölad skärbräda med skarven neråt. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 1/2 timme.Sätt ugnen på 250 grader. 
5. Vänd på bröden och lägg på bakplåtpapper på en plåt. Snitta bröden om du vill. Sätt in i mitten av ugnen, och släng in 1 dl vatten i botten av ugnen för att få en krispigare yta. Sänk värmen till 220 grader, och grädda i ca 30 minuter.
 
Ha nu en skön kväll, kram♥