Mandeltårta!

Hejsan,
 
I lördags kom vi hem från Mallorca. Vilken härlig vecka vi haft. Meen skönt att komma hem igen. Och det är väl det som är en del av tjusningen med att resa, just kontrasterna. Att upptäcka nya ställen, nya maträtter. Men att sen komma hem till vardagen igen.
 
Denna mandeltårtan är inte bara enkel att göra, utan den blir nästan ännu godare efter 1 eller 2 dagar i kylskåpet.
 
 
 
 
Ingredienser ca 12 bitar:
 
Mandelbotten:
 
5 äggvitor
1 dl socker
150 gr sötmandel
 
Smörkräm:
 
5 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
150 gr smör
 
Topping:
 
1 dl rostad mandelspån
Bär
 
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa sötmandlen(med skal på) i en mixer till ett fint pulver. Vispa äggvitorna till ett fast skum(spara äggulorna i en kastrull till fyllningen). Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar. Vänd ner sötmandeln med en slickepott så att allt blir blandat.
2. Ta två plåtar med bakplåtspapper på. Pensla matolja i en cirkel på varje papper som är ca 20 cm i diameter. Fördela smeten på varje rundel. Grädda en och en i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna en stund innan du vänder på mandelbottnen och låt den sedan svalna helt.
3. Börja med smörkrämen. Ta kastrullen med äggulorna och häll i grädden och sockret. Värm  på medelvärme medan du vispar hela tiden tills fyllningen börjar tjockna. Den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smöret till en blank och fin smörkräm. Ställ i kylskåpet och låt svalna.
4. Börja nu att bygga tårtan. Ta en mandelbotten och fördela nästan hälften av smörkrämen på. Lägg på den andra botten och häll över resten av smörkrämen. Strö över mandelspånen och bär om du vill.
 
Ha nu en fin kväll, kram♥