Maskrosmarmelad!

( i Samarbete med Kökets Box )
 
Hej hej!
 
Maskrosor, ja det finns många åsikter om dom. Vi kan nog vara eniga om att i trädgården vill man inte ha dom i alla fall. Men visst är det vackert med en maskrosäng🙂?
 
I år tänkte jag i alla fall att man kan göra något nyttigt av dom, så det blev denna maskrosmarmeladen. Jag har aldrig smakat maskrosor innan, men jag tycker det påminner lite om apelsin. 
 
 
 
Ingredienser:
 
4 dl gula maskrosblad
4 dl vatten
3,5 dl strösocker
1-2 citroner
1 tsk vaniljsocker
1 nypa torkad chilipulver
2 tsk pektin + 2 msk strösocker+  1 krm citronsyra
 
Gör så här:
 
1. Plocka av de gula kronbladen på maskrosorna och lägg i en skål. Riv citronskalet grovt, utan att få med det vita. Lägg i skålen. Skiva citronerna och lägg över. Koka upp vattnen och slå över i skålen. Låt kallna i kylen i 1 timme.
2. Mosa/tryck citronerna och blambladen så att du får ut mer smak. Sila sedan bort citron och blomblad och spara saften som blir kvar.
3. Häll saften, vaniljsockret, strösockeret och chili i en kastrull och koka upp, Låt det sjuda i ca 15 minuter. Skumma om det behövs.
4. Rör ut pektin och citronsyra i 2 msk strösocker, och tillsätt i saften. Låt sjuda i 2 miniter till. Häll upp burk. 
 
Pektin är perfekt att använda i stället för syltsocker. Marmeladen passar perfekt med nybakade scones och en god kopp kaffe🙂
 
Nedan kort tog ja på svärdottern för drygt 1 år sedan när hon var höggravid. Någon vecka senare kom barnbarnet ut. Och säga vad man vill om maskroser, men jag tycker dom är fantastiskt vackra♥
 
 
 
0 kommentarer publicerat i Bakning
Taggar: #marmelad, #maskrosmarmelad, #scones