Surdegsbaguetter!

Hej på er!
 
Har ni märkt så mörkt det börjar bli på morgonen nu? Det ör lite skräckblandad förtjusning för mig. Jag vet att jag snart kommer att sakna sommaren och ljuset, men lite mysigt är det allt eller?
 
Perfekt nu på hösten är att man kan laga massa goda grytor och soppor, sånt som jag i alla fall saknar på sommaren. För det hör ju hösten till tycker jag. Och det bästa tillbehöret till både grytor och soppor är ett gott bröd .
 
Dessa surdegsbaguetterna är inte bara busenkla att göra, dom är dessutom himmelskt goda🙂.
Dom skall jäsa 2+1 timme men annars sköter dom sig själva.
 
 
 
Ingredienser 4 st:
 
1/2 paket jäst
5 dl vatten
12,5 dl vetemjöl ( 750 gram )
Ca 150 gr surdeg
2,5 tsk salt
1 msk olivolja
 
Gör så här:
 
1. Rör ihop jäst, vatten och surdeg. Tillsätt alla ingredienser förutom saltet. Knåda degen i maskin 10 minuter. Eller för hand i 15 minuter om du inte har någon maskin. Häll i saltet i slutet. Degen skall bli elastiskt och smidig. det göringet om den är lite lös, men inte för kladdig.
Strö över lite mjöl och låt den jäsa i 2 timmar täckt med plastfolie.
2. Häll upp degen på mjölat bord. Dela den i 4 delar och forma lite slarvigt 4 baguetter. Lägg bakplåtspapper på en plåt. När du lägger baguetterna på plåten så snurra baguetten några varv. Strö över lite mjöl och låt dom jäsa ytterligare 1 timme under plast.
3 Sätt ugnen på 260 grader. Sätt även in en ugnsfast form med ca 5 dl vatten i botten på ugnen. Sätt in baguetterna och sänk värmen till 220 grader. Grädda i ca 20 minuter. dom skall få fin färg och en härlig skorpa. Lägg dom på ett galler när dom svalnar.
 
Ha en härlig kväll♥
Visa fler inlägg