Saffranskolapaj!

Hej godingar!
 
Nu närmar sig första advent med stormsteg, och idag fick jag sådan längtan efter att baka något med saffran. Och då blev det denna kolapajen😊. Själva kolan är så god, att man kan äta bara den. Men även om jag tjuvsmakade lite, så fick jag ihop tillräckligt till pajen.
 
 
 
Ingredienser:
 
Pajskal:
200 gram pepparkakor
75 gr smör
 
Saffranskolan:
 
100 gr smör
3 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
0,5 gr saffran
 
Gör så här:
 
1. Kör pepparkakorna i en mixer till små smulor. Eller mortla dom för hand om du inte har nåogn mixer. Smält smöret och blanda med pepparkakorna.
2. Tryck ut smulorna i en pajform, gärna med avtagbar botten. Min form är 10x35cm, Ställ i kylskåpet medan du gör kolan.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp utan lock. Låt den koka tills kolan når ca 122 grader. Rör om då och då. Har du ingen termometer, så gör kulprovet. Dvs. häll lite kola i ett glas med kallt vatten. Går det att göra en kula av den så är den färdig.
4. Häll kolan i pajskalet. Låt den svalna lite innan du sätter in den i kylskåpet igen och låter den stelna helt.
5. Ta ut den, och skär i bitar. Pajen är rätt så söt, så strö gärna lite flingsalt på. Det är såå gott med det söta och salta ihop🙂.
 
 
Idag började jag plocka fram lite adventssaker. Det är första julen i detta huset, och vi upptäckte att vi får nog komplettera lite saker. Vi har fler fönster här nämligen. Tur att man kan handla på nätet och hämta i butik sen i dessa tider.
Min högsta önskan nu är att allt skall bli normalt igen. Att kunna träffa vem man vill när man vill. Och KRAMAS, tänk när man kan göra det igen😘.
 
Ha en skön söndagskväll♥
 
Visa fler inlägg